Gårdar och Torp

Sigtuna och Hagha Hembygdsföreningar ser som en viktig uppgift att dokumentera och informera om historiskt värdefulla företeelser i Sigtuna stad och i S:t Pers, S:t Olofs och Haga socknar. Våra torp och backstugor hör till den kategorin. Boken innehåller en kartläggning av de gårdar och torp som funnits från slutet av 1600-talet fram till omkring år 1900, där tonvikten lagts på torpen. För att få en helhetsbild har även gårdarna, under vilka torpen hörde, redovisats. Den huvudsakliga indelningen utgår från de rotar som låg till grund för husförhören i slutet av 1800-talet. Sockengränserna enligt Häradsekonomisk karta J112-84-23 från 1903. Kartbilder och utsnitt är framtagna endast för detta ändamål. Lägesangivelserna är angivna  i GPS-formatet WGS84 (decimal). Omvandling till andra GPS-system kan bl.a. göras med hjälp av Eniro.

 

Boken gör inte anspråk på att vara vetenskapligt i något hänseende utan enbart en redovisning av vad vi ansett vara intressant. Ambitionen har varit att även att kunna redovisa de sista brukarna på de torp som inte är bebodda idag.

 

En del torp är ännu bebodda, medan det av andra endast finns spår och rester kvar. Många frågor återstår att få svar på, då en muntlig tradition i vissa fall är grunden för redovisningen i denna rapport. Exempel på detta är Floboslätt, ”Gretas hål” och torpet Helvetesbodarna.

 

Eftersom det med tiden sker ständiga förändringar är svårigheten att bestämma sig för vilken tidsepok som ligger till grund för studierna. I denna rapport har i huvudsak valts tiden före 1900-talets början. Bland annat har sockengränserna förändrats och är till viss del annorlunda dragna idag.

 

Fakta har hämtats från husförhörslängder och andra kyrkoböcker. Gamla kartor har studerats och äldre personer har intervjuats. Det kan finnas osäkra och möjligen felaktiga uppgifter, vilket författarna är mycket intresserade av att få information om. Gamla foton efterlyses. Se för övrigt Källförteckningen i slutet av rapporten. Som underlag har använts den av Per ”Uttern” Forman, Göran Sundqvist och Sven-Erik Mosén, medlemmar i Sigtuna hembygdsförening och Sigtuna orienteringsklubb utgivna skriften ”I Sigtunas utmarker, Torp m.m. på Sigtuna OK:s Hällsbokarta, 2007”.

 

Boken omfattar ca 200 gårdar och torp och rester efter rivna sådana, med gamla fotografier där vi haft tillgång till sådana, med yngre fotografier där vi inte haft gamla. Det finns många återupptäckta uppgifter om gårdarna och torpen och händelserna där. GPS-koordinaterna har angivits till hjälp för de som själva vill ge sig ut och leta efter dessa fina platser, kanske med en fikakorg i bagaget. Ett avsnitt behandlar "Andra intressanta företeelser" som inte är boställen.

Boken ges ut i samarbete mellan Sigtuna och Hagha hembygdsföreningar.

Den finns nu att köpa på Sigtuna Bokhandel, Sigtuna Museum och Drakegården, dvs Turistbyrån i Sigtuna. Den kostar 150 kr. (Inbunden, 109 sidor)

Synpunkter på innehållet kan lämnas till Göran Sundqvist, Sigtuna hembygdsförening, (goran.sundqvist@odont.umu.se) eller Göran Källgården, Hagha hembygdsförening, (gk@sigdat.se)

Den som vill ha en bok hemskickad kan betala in 230 kr (150 kr + 80 kr för porto) till Swedbankkonto: 7117 (clearingnummer) 2001790 (kontonummer), och GLÖM INTE att ange vilken bok och tydligt ange ert namn och adress.

          

På Nationaldagen den 6 juni 2013 fick vi priset i Sigtuna museums trädgård. Mycket glädjande och hedrande.